Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Γκελ στην άβυσσο"

Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ, μια κηδεία και μια παραίτηση. Με αναφορά στη γνωστή ρομαντική ταινία, αυτός ήταν ο όχι και τόσο ρομαντικός απολογισμός της περασμένης εβδομάδας για την κυβέρνηση.

Αρχίζοντας από το τέλος, η παραίτηση είναι του Χάρη Παμπούκη. Aλλος ένας του στενού παπανδρεϊκού κύκλου που εξέρχεται. Η διαφορά είναι ότι η αποχώρηση είναι αυτόβουλη και πολιτικά σκηνοθετημένη. Η δημόσια παρέμβαση Χάρη στη ΝΕΤ για την ανάγκη ανασύστασης υπουργείου Ναυτιλίας ήταν ένα ευγενές τελεσίγραφο. Ηταν επίσης ένας τρόπος να δημιουργήσει ο Παμπούκης - που δεν είναι χθεσινός - μια έξοδο κινδύνου για τον εαυτό του. Έμενε να ανοίξει την πόρτα.

Το πρόχειρο συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι πως δύο χρόνια μετά τις πρόωρες εκλογές που τον έφεραν στην εξουσία, ο Παπανδρέου περιστοιχίζεται από πολιτικούς που, είτε δεν ανήκουν στον πυρήνα των πιστών του, είτε είναι πολιτικά αυτόνομοι. Στο κοιμητήριο Παπάγου, όπου το πολιτικό προσωπικό αποχαιρέτισε τον Νίκο Θέμελη, ο Πρωθυπουργός πέρασε πολλή ώρα μιλώντας στα όρθια με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


ΣΠΑΝΙΑ ΕΧΕΙ κανείς την ευκαιρία να δει τους ανθρώπους που κυβέρνησαν τη χώρα - την τρέχουσα και την προηγούμενη φορά που το ΠΑΣΟΚ είχε την εξουσία - μαζεμένους στον ίδιο χώρο. Και μάλιστα σε μια εκδήλωση με έντονα ανθρώπινο χαρακτήρα, αφού ο Θέμελης είχε, πέρα και πάνω από τους εσωκομματικούς πολέμους, την εκτίμηση όλων. Αι γενεαί πάσαι του σημιτικού και παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί. Ωστόσο, η συνάθροιση στον ίδιο χώρο έδινε ένα αίσθημα πολιτικής εντροπίας. Κάτι μεταξύ μοιρολατρίας και κατάθλιψης αιωρείτο στον αέρα. Και κάτι σαν βουβός αναστεναγμός διέτρεξε την εκκλησία, όταν ο Σημίτης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Θέμελη στο εγχείρημα της ΟΝΕ. Με το διετές ελληνικό ομόλογο να δίνει επιτόκιο 44% στη δευτερογενή αγορά, είναι σαφές ότι οι αγορές δεν μας δίνουν πολύ χρόνο εντός ευρωζώνης.

Από αυτό το κορεσμένο σχήμα βγήκε ο Παμπούκης τρεις μέρες αργότερα. Εξωκοινοβουλευτικός ήταν, άρα δεν αλλάζει κάτι. Ανθρωπος του Παπανδρέου, έχει μπει και βγει σε διάφορα σχήματα στο ΥΠΕΞ ή στο ΠΑΣΟΚ, για να επιστρέψει - συνήθως μερικά χρόνια - αργότερα. Καθηγητής πανεπιστημίου και ενεργός νομικός, ο Χάρης είχε πάντα τον πειρασμό της ιδιωτικής οικονομίας. Παρ' όλα αυτά, ο συμβολισμός και πάλι προβληματίζει. Στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε παραιτήσεις βενιζελικών βουλευτών. Στις αρχές του φθινοπώρου έχουμε παραιτήσεις παπανδρεϊκών υπουργών.

Μπορεί να σημαίνει κάτι. Μπορεί να μη σημαίνει και τίποτε. Ωστόσο, ήταν τη μέρα της κηδείας που ο Βενιζέλος αναθεώρησε την εκτίμηση για την ύφεση στο -4,5% επισήμως. Κάτι που δυσκολεύει την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου. Φυσικά, μπορούμε να βγούμε από τη λούμπα. Αλλά θα χρειαστεί γκελ στην άβυσσο.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4652298


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS