Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Πολιτική - "Σαμαράς προς Ευρωπαίους: Η κοινωνία στα όριά της, δεν αντέχει άλλη λιτότητα"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Οι πολιτικές (χρόνια απομόνωση κι επιτήρηση) και οι οικονομικές συνέπειες (ρευστότητα, ύφεση) ενός πιθανού μεγάλου "κουρέματος", που με περισσή ικανοποίηση θα μας παρουσιάσουν ως μια ακόμα μεγάλη κυβερνητική "επιτυχία", είναι τεράστιες και κυρίως απρόβλεπτες! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός των αγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ από τις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι απαιτείται προσοχή για την αναθεώρηση της συμφωνίας του Ιουλίου.

"Έγινε γνωστή η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δείχνει ότι η συμφωνία του Ιουλίου δεν έβαλε πάτο στο βαρέλι" είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας έτσι εμμέσως αιχμές τόσο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τα όσα συμφώνησαν το καλοκαίρι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε, ωστόσο, για μεγάλους κινδύνους που εάν δεν ληφθούν υπόψη, τότε θα υπάρξουν συνέπειες τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, αφού, όπως είπε, τίθεται θέμα αντοχών για το τραπεζικό σύστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με το μεγάλο ζητούμενο της ρευστότητας "και να πληγούν περισσότερο οι συνταξιούχοι μας" όπως είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τον προβληματισμό του για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών, ώστε να μην πυροδοτηθούν δυσάρεστες, όπως τις χαρακτήρισε εξελίξεις, με τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ για τις δανειακές ανάγκες της χώρας εκτίμησε πως η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός αγορών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, προέβλεψε εμμέσως ότι οι εξελίξεις μπορεί να φέρουν μία βαρύτερη και παρατεταμένη λιτότητα σε μία κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια ανοχής και αντοχής της.

"Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκτός από το όποιο κούρεμα προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνεχή και μεγάλα πλεονάσματα" τόνισε ο κ. Σαμαράς και επανέλαβε ότι χρειάζεται άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας για να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα και το χρέος να μπει σε τροχιά βιωσιμότητας πάντα όμως στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μαϊζέ, στα περίχωρα των Βρυξελλών, επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

"Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση", δήλωσε ο κ. Σαμαράς. "Χρειάζεται λοιπόν παράλληλα με τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όρος απαραίτητος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.


ΠΗΓΗ: REAL
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=100414&catID=1


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS