Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - "Στη φορολογία, πάμε σαν άλλοτε"

Του Νίκου Φραντζή

Η κυβέρνηση Παπαδήμου κάνει φιλότιμες προσπάθειες, είναι η αλήθεια, να διαφοροποιηθεί από όλες τις προκατόχους της ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα και ο πρωθυπουργός δεν το έκρυψε αυτό χθες, ερχόμενος τροπαιοφόρος από τη Συνάντηση Κορυφής των Βρυξελλών.

Σε αυτό το στοιχείο, την ταχύτητα στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων, δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς, ακόμη και αν δεν συμφωνεί με τη φιλοσοφία των πολιτικών που υιοθετούνται.

Αλλά όταν η συζήτηση έρχεται στη διαχείριση του συστήματος βεβαίωσης και είσπραξης των δημοσίων εσόδων, μπορεί να κανείς να βυθιστεί στη... συγκίνηση και τη θαλπωρή των αναμνήσεων από τα παλιά, όπου πολλά λέγονται και ελάχιστα γίνονται.

Η πολύ πρόσφατη εικόνα ενός κράτους το οποίο αναζητά απεγνωσμένα έσοδα σκορπίζοντας έκτακτες εισφορές επί δικαίων και αδίκων, και ταυτόχρονα ξεχνά να προετοιμάσει τη διαδικασία υποδοχής των νέων φορολογικών δηλώσεων, μόνο αποτελεσματική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Και ταυτόχρονα μαθαίνουμε ότι στο παρά πέντε το υπουργείο Οικονομικών σε μια επίδειξη ...ευρηματικότητας συστήνει ομάδα εργασίας για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και προωθεί την υποχρεωτική μέσω διαδικτύου υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Και όλα αυτά όταν το Taxis θυμίζει αρκετά το γεφύρι της Αρτας, με μια διαφορά. Δεν χτίζεται ολημερίς για να γκρεμιστεί το βράδυ. Χτίζεται εδώ και πολλά χρόνια με πολύ κόστος και ακόμη περισσότερες προσδοκίες, αλλά, όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα να «πιάσει τα λεφτά του», δείχνει να στέκεται περισσότερο ακίνητο και ανέκφραστο από τους εκπαιδευμένους ευζώνους στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη της Πλατείας Συντάγματος.

Δεν είναι δα και τόσο μακρινό το περυσινό φιάσκο του συστήματος, το οποίο σε μια περίοδο κρίσιμη για τη συμμόρφωσή μας στις δημοσιονομικές επιταγές του μνημονίου, αρνήθηκε πεισματικά επί μήνες να παίξει το ρόλο του στη συλλογή των στοιχείων των φορολογουμένων.

Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο το γεγονός ότι στην εποχή του διαδικτύου, των δικτύων και των εξελιγμένων πληφοριακών συστημάτων, το ελληνικό κράτος πάσχοντας από «χρόνια οξεία φοροδιαφυγή» δεν έχει καταφέρει να οργανώσει ένα αξιόπιστο σύστημα συλλογής και διασταύρωσης φορολογικών στοιχείων, το οποίο θα μπορούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξήσει τα δημόσια έσοδα θεαματικά χωρίς να στρέφεται στις ίδιες ταλαιπωρημένες πηγές.

Τι θα μπορούσε όμως να περιμένει κανείς από ένα φορολογικό μηχανισμό στον οποίο το πλέον αξιόπιστο σύστημα είσπραξης και φόρων και τελών θεωρούνται οι λογαριασμοί της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού;


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2145310

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS