Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS - Blogs - "«Ανοίγει» κι’ άλλο το «κάδρο» της ευρωπαϊκής κρίσης"

Μία ιταλική κατάρρευση θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα, όχι μόνο τη Γαλλία αλλά και την Αυστρία και τη Σλοβενία. Αυτό υποστηρίζουν επενδυτικοί κύκλοι από το Λονδίνο, βλέποντας τους κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων. Όπως εύστοχα παρατηρούν οι Financial Times η κρίση χρέους μεταδίδεται από την «αιώνια πόλη» στην «πόλη του φωτός». Όμως πέρασε στα ψιλά αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες με τα ομόλογα της Αυστρία και της Σλοβενίας.

Η απόδοση στο 10ετές αυστριακό ομόλογο εκτινάχθηκε την Παρασκευή στο 3,4% έναντι 2,7% στις αρχές Νοεμβρίου. Στη Σλοβενία τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα έχουν εκτιναχθεί δραματικά από τις αρχές του Νοεμβρίου και ανήλθαν την Παρασκευή προς στιγμήν πάνω από το 7%, το επίπεδο πάνω από το οποίο θεωρείται «αφόρητος» ο δανεισμός μιας χώρας. Πάνω από αυτό το επίπεδο υποχρεώθηκαν η Ελλάδα και η Πορτογαλία να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης.

Γιατί όμως βάλλεται η Αυστρία; Σύμφωνα με οικονομολόγους η Βιέννη, θεωρείται κομβική για τον δανεισμό της ανατολικής Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο μετά την σημαντική διεύρυνση στα αυστριακά spreads αρχίζουν να πέφτουν κομμάτια του ντόμινο και στις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με πρώτο τη Σλοβενία. Η Σλοβενία έχει στενούς οικονομικούς και τραπεζικούς δεσμούς με την Ρώμη, όπως και η Αυστρία, για την οποία έχουν ενταθεί οι φόβοι πως θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα εάν η κρίση χτυπήσει την πόρτα στην πρώην ανατολική Ευρώπη, που είναι η μεγαλύτερη αγορά της.

Ειδικότερα οι αυστριακές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Επίσης η Αυστρία έχει προχωρήσει σε «επιθετικά» δάνεια σε ελβετικά φράγκα προκειμένου να «εκμεταλλευτεί» τα χαμηλά επιτόκια στην Ελβετία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 53% των ενυπόθηκων δανείων στην Πολωνία και το 60% στην Ουγγαρία είναι σε ελβετικά φράγκα. Η πλειοψηφία αυτών των δανείων συνάφθηκε από έξι αυστριακές τράπεζες: τις Bank Austria AG, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG, Oesterreichische Volksbanken AG, BAWAG P.S.K. Bank και Hypo Alpe-Adria International AG. Παράλληλα οι αυστριακοί έχουν σημαντική έκθεση σε δάνεια με ελβετικά φράγκα. Είναι αξιοσημείωτο πως τα δάνεια σε ξένο νόμισμα αποτελούν το 1 /3 του συνολικού δανεισμού των νοικοκυριών στη χώρα.

Με δεδομένο πως το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι των βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων, όσοι έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο (Κεντρική Ευρώπη, πολίτες της Αυστρίας) θα μπορέσουν δύσκολα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, προκαλώντας μαζικές ζημίες στις αυστριακές τράπεζες. Αν προκύψει η ανάγκη παρέμβασης της αυστριακής κυβέρνησης προκειμένου να διασώσει έστω μία από αυτές τις αυστριακές τράπεζες (η Alpe-Andria έχει ήδη κρατικοποιηθεί από το 2009), το μέγεθος του «πακέτου» θα είναι δυσθεώρητο. Πηγές συγκλίνουν στο ότι η έκθεση των αυστριακών τραπεζών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αγγίζει τα 230 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 61,2% του ΑΕΠ το 2010. Αυτός σημαίνει πως εάν χρειαστεί διάσωση η Αυστρία, το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν το EFSF και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ μεγάλο.

Από την πλευρά της η Αυστρία βλέποντας πως αρχίζει να μπαίνει στο «κάδρο» της κρίσης, προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα προβλήματα του ιταλικού χρέους δεν συνιστούν κίνδυνο για την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγησή της. Να σημειωθεί πως την προηγούμενη Παρασκευή υπήρξαν φήμες ότι η Αυστρία θα χάσει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ. Η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Maria Fekter υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ της Αυστρίας είναι "σταθερή". Η Fekter επισήμανε ότι η Αυστρία εμφανίζει ικανοποιητικές αποδόσεις σε όρους απασχόλησης και καταναλωτικής ζήτησης. Χαρακτήρισε συντηρητικό το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ σημείωσε ότι τα οικονομικά της Αυστρίας δεν θα βρεθούν σε κίνδυνο.

«Το αυστριακό χρέος ακολουθεί το γαλλικό,» σημειώνει ο κ. Marc Ostwald της Monument Securities. “Οι επενδυτές πάντα θεωρούσαν ότι η Γαλλία και η Αυστρία είναι ευάλωτες – η Αυστρία ίσως παραπάνω εξαιτίας των ανοιγμάτων της στην Ιταλία και επιπλέον στην ανατολική Ευρώπη.»

ΠΗΓΗ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/lr----lr-----2011111443440/


Share


Tags: BLOGS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS