Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS - Blogs - "Η ευρωζώνη “φλερτάρει” με τη χρεοκοπία"

Του Ρωμύλου Κομνηνού

Η κρίση χρέους έχει αγγίξει πλέον την καρδιά της ευρωζώνης. Η συζήτηση περί ενός «γκρίζου μέλλοντος», δεν επικεντρώνεται στην Ελλάδα, αλλά αφορά πρωτίστως και κυρίως την Ιταλία, την Ισπανία, ακόμη και τη Γαλλία, έστω κι αν το Παρίσι διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Οι φωνές ανησυχίας πληθαίνουν. Αγγίζουν τα όρια της προφητείας μιας οριστικής κατάρρευσης. Που εφόσον προκύψει, πιθανότατα δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Όχι μόνο την Ελλάδα, και τις υπόλοιπες «προβληματικές» οικονομίες, αλλά συνολικά το ευρώ. Αν συνεχίσει να υπάρχει, τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ο Όμιλος της Citigroup είναι… πολύ μεγάλος για να κάνει λάθος. Λόγω του ευμεγέθους χαρτοφυλακίου του, δεν έχει τα περιθώρια να προχωρεί σε άστοχες εκτιμήσεις. Γι’ αυτό και έχουν πρόσθετη σημασία οι προβλέψεις του επικεφαλής του Ομίλου, Βίλεμ Μπούιτερ, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην ευρωζώνη, μετά το σφυροκόπημα των τελευταίων εβδομάδων από τις αγορές.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μπούιτερ, τα περιθώρια αντίδρασης από την πλευρά των ηγετών της ευρωζώνης, φαντάζουν πλέον εξαιρετικά περιορισμένα. Έως… καχεκτικά. Ο επικεφαλής της Citigroup, υποστήριξε ότι μια χρεοκοπία της Ιταλίας ή της Ισπανίας, μπορεί να εξελιχθεί σε θέμα μερικών μηνών, εβδομάδων, ή ακόμη και… ημερών, εφόσον η Ευρώπη δεν απαντήσει δυναμικά, και στη βάση πολιτικών αποφάσεων.

Κάτι τέτοιο βέβαια, δεν φαίνεται να προκύπτει σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά κυρίως της Γερμανίας, η οποία και επηρεάζει περισσότερο καταλυτικά από κάθε άλλη χώρα, τη χάραξη της πολιτικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Βερολίνο αρνείται να αντιληφθεί, ακόμη και σήμερα, ότι αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, θα συμπαρασύρει και την Ευρώπη. Και η Γερμανία θα συνεχίσει να κυριαρχεί… επί ερειπίων.

ΠΗΓΗ: STATESMEN.GR
http://www.statesmen.gr/46872/politiki/%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CF%86%CE%BB%CE%B5%CF%81%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1_18-11-2011.html


Share


Tags: BLOGS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS