Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Βιάζονται να μας πάρουν μέτρα

Του Βασίλη Στεφανακίδη 

Από την εποχή ακόμα που είχαν προκηρυχθεί οι πρώτες εκλογές, λέγαμε ότι δεν υπάρχει ούτε μία ώρα για χάσιμο, καθώς το μέλλον της χώρας κρέμεται από μια κλωστή. Εκτοτε πέρασαν τρεις μήνες και αισίως μπήκαμε στον Ιούλιο και ακόμα η χώρα βρίσκεται σε λήθαργο παρότι μετά κόπων και βασάνων αποκτήσαμε κυβέρνηση. Ηρθε κι αυτή η ατυχία με την υγεία του πρωθυπουργού και του επιλεγέντος υπουργού Οικονομικών και ακόμα όλοι ψάχνονται. Οι υπουργοί ορκίστηκαν, παρέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους, πλην όμως δεν έχουν ακόμα τις κατευθυντήριες γραμμές για να αρχίσουν να δουλεύουν πάνω στους άμεσους στόχους τους, γιατί απλούστατα δεν έχουν συνταχθεί οι προγραμματικές δηλώσεις που θα αποτελέσουν και τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν οι διάφοροι τομείς κυβερνητικού έργου.


Την ίδια ώρα οι ελεγκτές της τρόικας αδημονούν να έρθουν για να διαπιστώσουν πόσο έχουν χειροτερέψει οι δείκτες της οικονομίας μας από την τελευταία φορά πριν από τις εκλογές. Κι είναι αυτοί οι έλεγχοι από τους οποίους θα εξαρτηθεί πόσα ακόμα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ποια θα είναι η αντίδραση των πιστωτών μας και εντέλει τι περιθώρια υπάρχουν για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ολα δηλαδή στον αέρα και ευχές να αναρρώσει γρήγορα ο πρωθυπουργός και να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της τελικής μάχης. Γιατί περί αυτού πρόκειται κι ας μη γελιόμαστε. Τα προεκλογικά παχιά λόγια που χάιδεψαν αφτιά ανήκουν οριστικά στην Ιστορία, καθώς η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και πολύ-πολύ σκληρή.

Το γεγονός ότι αποκτήσαμε κυβέρνηση επ’ ουδενί λόγο εξασφαλίζει de facto την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη. Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Χρειάζονται απτά δείγματα γραφής ότι το παλεύουμε και κάνουμε προσπάθειες να διορθώσουμε τα λάθη δεκαετιών που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, μάζεμα φόρων και περιστολή της φοροδιαφυγής, ενεργοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν παγώσει εδώ και τρεις μήνες και αλλαγή του κλίματος στην αγορά είναι πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει χθες.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ελπίζουμε να ορκιστεί σύντομα, είναι πρακτικός άνθρωπος, της αγοράς και, το κυριότερο, δεν χρειάζεται φροντιστήρια για να καταλάβει σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε. Εχει πλήρη επίγνωση των προτεραιοτήτων και είναι στο χέρι του με μια δυο αποφάσεις να αλλάξει το κλίμα και να πείσει τους πολίτες να επιστρέψουν στις τράπεζες τα κρυμμένα χρήματά τους. Αυτή και μόνο η κίνηση θα δώσει μεγάλο αέρα ρευστότητας στις ασφυκτιούσες τράπεζες με θετικές συνέπειες για την αγορά. Και φαντάζομαι, θα έχει ήδη στο μυαλό του δράσεις που θα φέρουν χρήμα στην αγορά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ενωση αν θα πάρει μέτρα για την ανάπτυξη, τα οποία θα συμπεριλάβουν κι εμάς. Ας κάνουμε αυτά που μπορούμε μόνοι μας και ό,τι άλλο έρθει απ’ έξω είναι καλοδεχούμενο.

Αναφορικά τώρα με τις προσδοκίες των πολιτών για μέτρα ανάσας, πολύ φοβούμαι ότι θα περιμένουμε για πολύ στο ακουστικό μας. Ολα τα χαράτσια, από τις έκτακτες εισφορές στα ακίνητα έως τους φόρους αλληλεγγύης και τη μείωση του αφορολόγητου, παραμένουν ενεργά και άμεσα καταβλητέα, καθώς έχουν περιληφθεί στον Προϋπολογισμό και, ως γνωστόν, ό,τι γράφει δεν ξεγράφει.

Ενδεχομένως, αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις από το εξωτερικό, προς το τέλος του χρόνου να δουν κάποια πρόνοια οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά κι αυτό υπό αίρεση πολλών αστάθμητων παραγόντων και συγκυριών. Μέχρι τότε, ξανά υπομονή από τα εξαντλημένα αποθέματά μας…

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=207759

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS