Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Κοινωνία - "Τα νέα κριτήρια για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά"

Έως τις 20 Ιουλίου αναμένεται να παραδώσει η Επιτροπή αναμόρφωσης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων τη νέα λίστα. Χθες τα μέλη της Επιτροπής παρέδωσαν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη τα κριτήρια, βάσει των οποίων προτείνουν την ένταξη 9 μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων, ενώ τις προσεχείς μέρες θα γνωμοδοτήσουν για την εξαίρεση κάποιων άλλων από την υπάρχουσα. 

Ωστόσο, την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει λάβει υπόψιν της τα πορίσματα της Επιτροπής Λινού και Μπεχράκη, καθώς και την εμπειρία της Ιταλίας και της Αυστρίας, χωρίς να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Για το λόγο αυτό, συμφώνησε με την πρόταση του υπουργού Εργασίας να συζητήσει εντός των επόμενων ημερών ενδεικτική λίστα που θα εισηγηθεί στην επιτροπή η ομάδα Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας και των Ταμείων.

Τα βασικά κριτήρια για τη λίστα
Τα κριτήρια, με βάση τα οποία η Επιτροπή εξέτασε το σύνολο των κατηγοριών και των αιτημάτων για να γνωμοδοτήσει περί υπαγωγής εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επιμερίσθηκαν σε βασικά και επικουρικά.

Ως βασικά κριτήρια (με απόλυτη συμφωνία των μελών της Επιτροπής), με βάση την ιατρική βιβλιογραφία και λαμβάνοντας υπόψιν τη διεθνή πρακτική, θεωρήθηκαν:

- η εργασία σε βάρδιες (με νυκτερινό ωράριο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα που περιλαμβάνει εργασία τουλάχιστον 5 ωρών μεταξύ 10 το βράδυ έως 6 το πρωί),
- η εργασία σε ύψος, σε βάθος (και η υποθαλάσσια εργασία), καθώς και η εργασία σε περιορισμένο χώρο και η εργασία εκτός στεγασμένου χώρου
- η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε εύρος διακύμανσης θερμοκρασίας,
- η τεκμηριωμένη έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες στο χώρο εργασίας, με έμφαση σε καρκινογόνα και βιολογικούς παράγοντες,
- το εργασιακό άγχος, ως απότοκο της εντατικοποίησης της εργασίας και
- εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου
- επιδημιολογικά στοιχεία επαγγελματικών νοσημάτων (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Ασφαλιστικά Ταμεία)
- επιδημιολογικά στοιχεία εργατικών ατυχημάτων (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Ασφαλιστικά Ταμεία)
- επιδημιολογικά στοιχεία προσδόκιμου επιβίωσης και νοσηρότητας. (Διαβάστε περισσότερα..)


ΠΗΓΗ: REAL.GR


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS