Να σας γνωρίσουμε τον κ. Μιχάλη. Τίμιος φορολογούμενος, οικογενειάρχης με ένα παιδί. Μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με 20 χρόνια προϋπηρεσίας στην πλάτη του, κατόρθωσε να ανεβάσει το μισθό του στα 2.500 ευρώ μεικτά ή περίπου 1.770 ευρώ καθαρά, αν αφαιρεθεί φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές. Είναι «προνομιούχος» για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς με αυτό το μισθό κατατάσσεται στους 626.000 πλουσιότερους (βάσει δηλωθέντος εισοδήματος) Έλληνες.
Η σύζυγος έχασε τη δουλειά της και ο κ. Μιχάλης συμπεριελήφθη σε μια ακόμη λίστα: αυτή με τις 828.000 οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από την ανεργία. «Και μη χειρότερα» σκέφτεται. Γνωρίζει ότι ο εργοδότης του τον λοξοκοιτάζει από τότε που φούντωσε η κρίση. Ξέρει και το λόγο: Με τους φόρους και τις συνολικές ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) κοστίζει στην επιχείρηση 45.346 ευρώ ετησίως. Και ας παίρνει ο ίδιος στα χέρια του 24.208 ευρώ, καθώς 20.553 ευρώ πάνε σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Τι φοβάται ο κ. Μιχάλης; Το... haircut, που μπορεί να μην έγινε στα ομόλογα του κράτους αλλά στους μισθούς δίνει και παίρνει. Μια ατομική σύμβαση να του πετάξουν στο γραφείο και πάει άλλο ένα 10-15% του μισθού. Και τι κάνει; Το δίλημμα όπως που μπορεί να του θέσει ο εργοδότης δεν αφήνει περιθώρια: «Κούρεμα» μισθού ή απόλυση.
Ο κ. Μιχάλης ζορίζεται οικονομικά και ας είναι ένας από του 626.000 πλουσιότερους Ελληνες. Οι... αμαρτίες του; Καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και μάλιστα από τα ακριβά (το κάνουν περίπου οι 4 στους 10 Ελληνες). Ξοδεύει περίπου ένα 100άρικο στο κινητό, κυρίως για τις ανάγκες της δουλειές. Ενα Ι.Χ. 1.800 κυβικών οδηγεί και μένει σε ένα διαμέρισμα 130 τ.μ. «Ευτυχώς, προίκα της γυναίκας μου, φαντάσου να πληρώναμε και δάνειο» σκέφτεται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως χωρίς να ξεχνάει ότι 1.000.000 δανειολήπτες βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση.
Ως «προνομιούχος» ο κ. Μιχάλης δυσκολεύεται να εξωτερικεύσει την αγωνία του. Φοβάται τη δημόσια κριτική του τύπου «τουλάχιστον εσύ έχεις το σπίτι σου και μια καλή δουλειά». Δεν του βγαίνει πάντως από το μυαλό ότι η εφορία μετά από αυτό τον καταιγισμό των μέτρων βάζει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη του. Κάνει λοιπόν τις πράξεις και φέρνει στο φως την απίστευτη ελληνική πραγματικότητα: από τα 45.346 ευρώ που πληρώνει ο εργοδότης, τα 28.650 ευρώ -δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα- καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην τσέπη της εφορίας. (Διαβάστε περισσότερα...)Του Θάνου Τσίρου
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
0 σχόλια