Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Η ασύμμετρη δημοκρατία"

Μποορεί να είπε κάποιος πριν από πολλά χρόνια ότι Δημοκρατία είναι όταν κτυπάει η πόρτα σου στις έξι το πρωί και ξέρεις ότι είναι ο γαλατάς και όχι η Αστυνομία. Αλλά η Ιστορία δεν γράφεται με ανέκδοτα ούτε με ευφυΐες. Επειδή Δημοκρατία δεν είναι καν ότι πίσω από τους χοντρούς τοίχους των δικών μας «παλαιών ανακτόρων» μία Βουλή ψηφίζει υπέρ του Μνημονίου, ούτε αν εγκρίνει κατά καιρούς διάφορους νόμους. Ούτε η Δημοκρατία εξαντλείται με προεδρικές υπογραφές, πολύ περισσότερο με συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο.
Δημοκρατία υπάρχει όταν κάθε πολίτης μπορεί να πάει στη δουλειά του την ώρα που πρέπει χωρίς να τον εμποδίζει κανείς και βρίσκει τη δουλειά του εκεί που την άφησε την προηγούμενη μέρα. Δημοκρατία είναι όταν η δικαιοσύνη απονέμεται εγκαίρως αλλά και ελεύθερη από πιέσεις και απειλές, που πρόσφατα στην Ελλάδα επηρεάζουν την κρίση της. Δημοκρατία υπάρχει σε ένα κράτος όταν η Αστυνομία γνωρίζει τα καθήκοντά της και ασκεί ακριβοδίκαια το έργο της χωρίς παρεμβάσεις, πάντοτε κατά το νόμο, αλλά και χωρίς κραυγαλέες και βίαιες αμφισβητήσεις του ρόλου της. 
Δεν είναι, αντίθετα, Δημοκρατία η αυθαίρετη κατάληψη από 189 ανθρώπους (ναι, μετρημένους έναν έναν) της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας και η διάλυση των πάντων στην περιοχή επί έξι ολόκληρες ώρες. Δημοκρατία δεν είναι, τέλος, κάθε διαφωνών δήμαρχος ή κοινοτάρχης να δημιουργεί τα δικά του σύνορα πίσω από τα οποία δεν ισχύουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους.
ΕΔΩ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ένας πικρός λόγος: Αυτή την αναρχία και την ανυπαρξία κράτους θα κληρονομήσουν η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της όταν έρθουν στην εξουσία. Στο πολλαπλάσιο, μάλιστα, ας μην έχουν καμία αμφιβολία. Η ιστορία αυτών που συνέβησαν όχι καν τον Δεκέμβριο του 2008, άλλα δύο χρόνια νωρίτερα με το νόμο της Μαριέττας Γιαννάκου για τα Πανεπιστήμια, μαρτυρά και επιβεβαιώνει αυτή την πικρή αλήθεια.

Του Αγαμέμνωνα Φαράκου

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS