Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "«Επιλεκτική χρεοκοπία το γαλλικό σχέδιο»"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Προβληματική φαίνεται προς το παρόν η μετακύλιση χρέους, όχι μόνο γιατί ενέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως χρεοκοπία με αποτέλεσμα την παύση ρευστότητας των τραπεζών, αλλά κυρίως επειδή τα επιτόκια των νέων τίτλων είναι υψηλά και οι νέες εκδόσεις θα γίνονται με βάση το αγγλικό δίκαιο!! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Ψαλίδισε την αισιοδοξία για το ζήτημα του χρέους η χθεσινή προειδοποίηση της Standard & Poor's (S&P) ότι το γαλλικό σχέδιο για τη μετακύλιση (roll-over) του ελληνικού χρέους θα εκληφθεί από τον οίκο ως επιλεκτική χρεοκοπία.

Ωστόσο, ακόμα αν αυτό συμβεί, τονίζουν στελέχη τραπεζών, δεν θα έχει απαραίτητα δραματικές συνέπειες στις εγχώριες τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση «επιλεκτική χρεοκοπία» θα έχει μικρή χρονική διάρκεια. Το ζωτικό σημείο, σημειώνουν, δεν είναι η αξιολόγηση αλλά η χρονική διάρκειά της. Αν η ισχύς της έχει μικρή χρονική διάρκεια, για παράδειγμα καλύπτει την περίοδο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων, τότε δεν θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών. Αλλωστε στην παρέμβασή της η S&P άφηνε ανοιχτή την προοπτική μιας γρήγορης αναβάθμισης της Ελλάδας από την κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, καθώς αμέσως μετά την εφαρμογή του γαλλικού σχεδίου θα επαναξιολογηθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ εμπορικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού ο οποίος θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο διάστημα η χώρα μας βρίσκεται στην κατηγορία «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι στην περίπτωση που η χώρα μας μείνει στην αξιολόγηση αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΚΤ ώστε να διασφαλιστούν η ρευστότητα και η σταθερότητα των εγχώριων τραπεζών. (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100016_05/07/2011_448025


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS