Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Περιορισμένη κυριαρχία, περιορισμένη δημοκρατία"

Πάνε μήνες που ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας έχει μειωθεί λόγω του Μνημονίου και της συνεπαγόμενης ασφυκτικής επιτήρησης από τους τροϊκανούς, οι οποίοι, ακόμα και αν είναι χαμηλόβαθμοι, φέρονται αλαζονικά και περιφρονητικά. Η ψυχοπολιτική ευκολία με την οποία είχε προβεί σε μια τόσο βαριά δήλωση ήταν εξίσου σοκαριστική με το περιεχόμενό της. Και ιδού που τώρα ένας από τους αγαθούς «εταίρους» πλην άτεγκτους επιτρόπους, ο κ. Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, επιβεβαιώνει το πρωθυπουργικό λεχθέν:

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί. Και μάλιστα θα περιοριστεί massive. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε σκέψη για το ποια είναι η ορθότερη απόδοση της λέξης αυτής στα ελληνικά από τις πεντέξι που προτάθηκαν ήδη στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα («σοβαρά», «σημαντικά», «δραστικά», «σαρωτικά», «μαζικής κλίμακας»...). Ξέρουμε - δεν ξέρουμε αγγλικά, η μετάφραση έχει ήδη γίνει μέσα μας από καιρό, και είναι απτή· τη βιώνουμε κυριευμένοι, την ίδια στιγμή, από αισθήματα λύπης, ντροπής και οργής. Μόνο που τα αισθήματα αυτά φαίνεται ότι δεν αγγίζουν πολλά από τα στελέχη του πολιτικού μας συστήματος, καθώς και αρκετούς από τους γυάλινους και χάρτινους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που τα θεωρούν τεκμήρια πνευματικής ανωριμότητας και πολιτικού πρωτογονισμού.


Να μην ενοχλούμαστε λοιπόν που η ελληνική πολιτεία σύρεται από τον έναν εκβιασμό στον άλλον (αμέσως μόλις αποφασίστηκε η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, άρχισαν οι απειλές πως δεν θα δοθεί η έκτη) και για να «ισοφαρίσει» εκβιάζει τους πολίτες της.


Να μη νιώθουμε προσβεβλημένοι που η Βουλή των Ελλήνων είτε αποφασίζει και βλέπει σε δυο - τρεις ώρες να απορρίπτονται από τις Βρυξέλλες οι αποφάσεις της δίχως ιδιαίτερη αντίσταση από την ελληνική κυβέρνηση, είτε παρακάμπτεται με το τέχνασμα των νομοτεχνιακών βελτιώσεων, που της αφαιρούν τη δυνατότητα να κυρώνει διά νόμου τις σχεδιαζόμενες εκποιητικές ιδιωτικοποιήσεις.


Να μην αγανακτούμε και ας ξέρουμε ότι η περιορισμένη εθνική κυριαρχία οδηγεί αναπόφευκτα σε περιορισμένη εσωτερική δημοκρατία. Δηλαδή; Είναι υποχρεωτικό να εξομοιωθούν οι ηγεμονευόμενοι με τους ηγεμόνες;


Του Παντελή Μπουκάλα


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_05/07/2011_1295703


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS