Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΔΙΕΘΝΗ - Διεθνή - "«Περήφανη» η Δύση για το τέλος του Καντάφι"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Με το στρατιωτικό κατεστημένο να αναλαμβάνει τη διοίκηση και τις θρησκευτικές αντιθέσεις να αναφύονται όλο και πιο έντονες (επιθέσεις σε Χριστιανούς κόπτες), το δημοκρατικό μέλλον της Αιγύπτου,στη νέα της εποχή, δεν προοιωνίζεται άμεσα ρόδινο. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ

Με έντονη ικανοποίηση δέχθηκε η Δύση την είδηση του θανάτου του Μουαμάρ Καντάφι, όμως εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι πολιτισμένοι ηγέτες της δεν θεώρησαν σκόπιμο να αναφερθούν στον τρόπο που κατέληξε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης, οποίος βρήκε βίαιο και σκληρό τέλος στα χέρια των ανταρτών που τον είχαν αιχμαλωτίσει ώρες μετά την πτώση της Σύρτης.

Συγκεκριμένα, κάποιες εικόνες τον δείχνουν αιμόφυρτο αλλά ζωντανό, να προπηλακίζεται στα χέρια εκείνων που τον είχαν συλλάβει. Σε άλλες, άψυχος πια, με μάτια μισόκλειστα και τραύμα στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, με τα μαλλιά μισομαδημένα, σύρεται ημίγυμνος στους δρόμους από άνδρες με στρατιωτικές στολές που τον κλοτσούν ζητωκραυγάζοντας.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η σορός του Καντάφι έχει μεταφερθεί σε τέμενος στη Μιζουράτα, αλλά δεν είναι σαφές πού θα ταφεί, πιθανόν σε μυστική τοποθεσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θάνατος του Λίβυου πρώην δικτάτορα σηματοδοτεί «το τέλος ενός μεγάλου και οδυνηρού κεφαλαίου» για τους Λίβυους και κάλεσε τη νέα ηγεσία της Τρίπολης να οικοδομήσει ένα κράτος «δημοκρατικό και ανεκτικό».

Μίλησε επίσης για μια «ιστορική στιγμή» στην ιστορία της χώρας, αλλά προειδοποίησε για τις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν.

«Είμαι πολύ περήφανος για το έργο που επιτελέσαμε σε αυτήν την επιχείρηση και είμαι ακόμα πιο περήφανος για το ότι οι Λίβυοι τα κατάφεραν», επισήμανε ο Ομπάμα.

«Για την περιοχή τα σημερινά γεγονότα αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα πάντα εξαφανίζονται... Οι νέοι αντιδρούν δυναμικά στη δικτατορία. Και οι ηγέτες που προσπαθούν να τους στερήσουν την αξιοπρέπεια αποτυγχάνουν», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: CITYPRESS
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=88538


Share


Tags: ΔΙΕΘΝΗ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS