Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Το τεράστιο χρέος φέρνει πιο κοντά την πτώχευση"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Όταν από το στόμα των πιο κεντρικών Ευρωπαίων αξιωματούχων ακούγονται απαγορευμένες φράσεις περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας, η Ε.Ε. μοιάζει να έχει πάρει απόφαση ότι οδηγείται στην πλήρη αλλαγή της φυσιογνωμίας της έχοντας απολέσει τα κυρίαρχα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά της. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ....

«Η Κομισιόν προτιμά την εθελοντική και πρώτα απ' όλα την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, εν όψει του σημερινού Eurogroup και των δύο Συνόδων Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν η μία την Κυριακή και η άλλη το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Από την άλλη πλευρά, ο Μάρτιν Μπλέσινγκ, επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Commerzbank, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό και καλεί την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: τα κράτη έχουν επιλογή ανάμεσα σε δύο δυνατότητες, είτε να πληρώνουν τα χρέη τους όπως προβλέπεται είτε να κηρύσσουν πτώχευση», υπογραμμίζει ο τραπεζίτης.

Ο επίτροπος Ρεν επισημαίνει ότι «το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει επιδεινωθεί». Υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση το Νοέμβριο, όπως ήταν σχεδιασμένο, με την προϋπόθεση η ελληνική Βουλή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Αναφορικά με το μηχανισμό ευρωστήριξης (EFSF), επεσήμανε πως υπάρχουν νομικά εμπόδια στην πρόσβασή του στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ τονίζοντας πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί νωρίτερα ο μόνιμος ευρωμηχανισμός (ESM), δηλαδή από το 2012 αντί για τα μέσα του 2013 που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, εξετάζεται η συγχώνευση των δύο μηχανισμών από τα μέσα του 2012, ώστε η «δύναμη πυρός» να αυξηθεί στα 940 δισ. ευρώ (440 δισ. ο EFSF και 500 δισ. ο ESM).

Εν τω μεταξύ, στο σημερινό Eurogroup θα παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου βοήθειας.

Επίσης θα συζητηθεί εκτενώς η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, στην οποία αναφέρεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για ένα βιώσιμο χρέος είναι ένα μεγαλύτερο «κούρεμα», αλλά και η μείωση των επιτοκίων. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: CITYPRESS
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=88554


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS