Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Δεν άκουσε τους Αμερικανούς"

Του Χρήστου Θεοχαράτου

Με τον πιο αδρό τρόπο, ώστε να είναι κατανοητός και σ’ εκείνους που δεν είναι ειδικοί στα οικονομικά και γεωπολιτικά, ο ανταποκριτής της «Ελευθεροτυπίας» στην Ουάσιγκτον τοποθετεί την Ελλάδα ανάμεσα στις αμερικανικές και γερμανικές Συμπληγάδες, οι οποίες την απειλούν με συντριβή.

Και βρέθηκε η Ελλάδα ανάμεσα σ’ αυτές τις Συμπληγάδες, με αποκλειστική ευθύνη του τραγικού δίδυμου Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι ναι μεν ήθελαν να «πατήσουν» και στο ελληνικό ζήτημα οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν ακολούθησαν το «σενάριό» τους για λόγους επικοινωνιακής τακτικής –προσφιλούς, άλλωστε, τόσο στους Παπανδρέου όσο και στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Σημειώνει ο ανταποκριτής της «Ε» στην Ουάσιγκτον:

«Στόχος των Αμερικανών η πολιτική διάσπαση της Ευρωζώνης. Ανήμποροι οι Αμερικανοί να χτυπήσουν την Κίνα, προσπαθούν να εξισορροπήσουν τη διεθνή ροή κεφαλαίων ανοίγοντας μέτωπο με την Ευρώπη. Φαινομενικά αλλοπρόσαλλοι ως προς τις τακτικές τους κινήσεις, αλλά συνεπείς ως προς τις στρατηγικές τους επιδιώξεις, χτυπούν τώρα στην καρδιά της Ευρώπης: το Βερολίνο.

Κατανοούν πως αν δεν το σταματήσουν τώρα, έχουν χάσει το παιχνίδι στην παγκόσμια πολιτικοοικονομική σκακιέρα...

»Οι Αμερικανοί κρατούν «όμηρο» την Ελλάδα και, μέσω αυτής, επιχειρούν να θέσουν υπό ομηρία και τη Γερμανία. Πώς γίνεται αυτό; Μέσα από το διογκούμενο τραπεζικό πρόβλημα που τρομάζει Ευρώπη και Αμερική και που οι Ευρωπαίοι έκαναν το λάθος να αφήσουν μια αναδιάρθρωση χρέους να εξελιχθεί σε τραπεζικό πρόβλημα.

»Αλλωστε οι Αμερικανοί είχαν προτείνει, αμέσως μετά το «Μνημόνιο», στον Γ. Παπανδρέου πρώτα να επιμείνει στην αναδιάρθρωση του χρέους και εν συνεχεία να προχωρήσουν σε όλα τα άλλα - εντολή που, φαίνεται, ότι παράκουσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, στηριζόμενος στη βοήθεια και στις υποσχέσεις του επικεφαλής (τότε) του ΔΝΤ κ. Στρος Καν.

Όλη αυτή η εμπλοκή, εξαιτίας της συνειδητής στροφής του κ. Γ. Παπανδρέου στο ΔΝΤ και λόγω του αμερικανικού προσανατολισμού του- οδηγεί τη Δευτέρα τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον κάτω από περίεργες συνθήκες. Οσοι, μάλιστα, γνωρίζουν τα πράγματα στην Ουάσιγκτον, το αμερικανικό μήνυμα προς τον κ. Γ. Παπανδρέου και δη, δια στόματος Λαγκάρντ, είναι:

- Δεν είμαι έτοιμη να πάω στο Δ.Σ. του ΔΝΤ και να πω ότι η ίδια δίνω εγγυήσεις πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει το ταμείο αν εγκριθεί η 6η δόση...

Τα τεκταινόμενα αυτά, καλύτερα από όλους τους άλλους, τα γνωρίζουν οι Γερμανοί -όπως γνωρίζουν και τις στρατηγικές διαθέσεις της Ουάσιγκτον να αποδυναμωθεί η Ευρωζώνη- δηλαδή πρωτίστως η Γερμανία. Γι’ αυτό και ψάχνουν να βρουν ένα τέχνασμα, ένα τρικ, ώστε το ελληνικό χρέος να φαίνεται βιώσιμο, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Ενδεχομένως και να το βρουν.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, όμως, δεν έχει μέλλον. Μόνος του πήγε τη χώρα στο ΔΝΤ και τους Αμερικανούς. Και τον στήριξαν. Αντί, όμως, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μαζί τους, «χάλασε τη συνταγή» προκειμένου να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό.

Και τα έκανε θάλασσα!

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=49397


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS