Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Κοινωνία - "Εθνική νόσος η κατάθλιψη"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Η έρευνα απλά πιστοποιεί αυτό που βιώνουμε γύρω μας με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Την απόγνωση όσων αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την ανεργία, την ανέχεια, την παντελή έλλειψη προοπτικής και ελπίδας και το φόβο των υπολοίπων ότι ζυγώνει και η δική τους σειρά! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Στην εθνική μας… νόσο τείνει να αναδειχθεί η κατάθλιψη! Ένας στους δύο Έλληνες λυγίζει υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και αισθάνεται μελαγχολικός, «κενός», «πεσμένος», χωρίς καμία διάθεση για κάποια δραστηριότητα, επαγγελματική ή άλλη, σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Παράλληλα, η σκέψη της αυτοκτονίας τριβελίζει το μυαλό ολοένα και περισσότερων ενώ ένας στους πέντε εμφανίζει βαρύτερα και μόνιμα συμπτώματα που χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας όπως αδιαφορία, αϋπνία, κόπωση, αίσθημα αναξιότητας, ελάττωση ή αύξηση όρεξης για φαγητό, μειωμένη ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης.

Τα στοιχεία δύο πανελλαδικών μελετών που παρουσιάζει το protothema.gr και οι οποίες διεξήχθησαν το 2009 και το 2011 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) καταγράφουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες.

Η οικονομική κρίση «τρώει» τους Έλληνες

Την άνοιξη του 2009 ανέφεραν το 47,2% των ερωτηθέντων ότι ένιωθαν μελαγχολικοί ή «πεσμένοι» σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 54,4% - καταγράφεται ποσοστιαία μεταβολή κατά τη διετία που φτάνει το 15,3%.

Ανοδικά ποσοστά καταγράφονται σε ό,τι αφορά την τάση αυτοκτονίας. Το 6,7% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα (πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας) σκεφτόταν την αυτοκτονία, ενώ ποσοστό της τάξης του 1,5% δήλωσε ότι είχε, στο ίδιο χρονικό διάστημα, προσπαθήσει να αυτοκτονήσει! Τα αντίστοιχα ποσοστά της προηγούμενης μελέτης ήταν 6,2% (σκέψεις θανάτου) και 1,1% (απόπειρα αυτοκτονίας). (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=153050


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS