Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία -"ΤτΕ: Εκροή καταθέσεων συνολικού ύψους 12,85 δισ. ευρώ στο τετράμηνο"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Η βραδυφλεγής βόμβα στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την εκροή καταθέσεων δυναμώνει συνεχώς. Αν ξεπεράσει το όριο αντοχής που προκύπτει από την κάλυψη μέσω ρευστοποιήσεων σε θυγατρικές κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, οι συνέπειες για τη λειτουργία της Ελληινκής οικονομίας θα είναι τεράστιες. Το έμφραγμα δεν είναι μακριά, αλλά άπαντες περί άλλων τυρβάζουν!! Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Στο ποσό των 12,85 δισ. ευρώ ή στο 5,7% του ΑΕΠ, ανήλθε η εκροή των τραπεζικών καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πρώτο τετράμηνο του 2011, καθώς και τον Απρίλιο συνεχίστηκε η εκροή τόσο λόγω του αρνητικού κλίματος και των σεναρίων χρεοκοπίας, αλλά και της συρρίκνωσης εισοδημάτων και κερδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος του Απριλίου διαμορφώθηκε σε 196,76 δισ. ευρώ, από 199,19 δισ. ευρώ το Μάρτιο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,43 δισ. ευρώ

Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο η εκροή καταθέσεων έφτασε σε 12,85 δισ. ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2009, όταν και ξεκίνησε η καθοδική πορεία των ιδιωτικών καταθέσεων, το σύνολο των εκροών φτάνει σε 40,78 δισ. ευρώ ή στο 18% του ΑΕΠ.

Παρόμοια είναι και η πορεία των καταθέσεων και το μήνα Μάιο, αφού τον περασμένο μήνα κορυφώθηκαν τα σενάρια για επιστροφή στη δραχμή, ενώ παράγοντες της Κομισιόν και του ΔΝΤ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μη εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου.

Πέραν των σεναρίων χρεοκοπίας, που σίγουρα πανικοβάλλουν αρκετούς καταθέτες, η μείωση των καταθέσεων οφείλεται στις αναλήψεις για την κάλυψη καθημερινών αναγκών, λόγω της μείωσης των μισθών, αλλά και την αύξηση της ανεργίας. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις καταβάλλουν τη μισθοδοσία μέσω τραπεζών, η μείωση της απασχόλησης ή των μισθών έχει άμεσο αντίκτυπο στο σύνολο των καταθέσεων.(Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1988519


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS