Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Μία αποκρατικοποίηση κάθε επτά ημέρες"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Η αναλογία δεν είναι απλά εντυπωσιακή ως νούμερο. Αποδεικνύει και την πλήρη αδυναμία να επιτευχθούν ικανοποιητικά ανταλλάγματα. Όταν σε ένα περιβάλλον χρηματιστηρικής παρακμής και πίεσης για την επίτευξη στόχων σε ένα περιοριστικό χρονοδιάγραμμα, επιχειρείς τέτοιου όγκου, μαζικές αποκτρατικοποιήσεις το πιθανότερο είναι να καταλήξεις σε έναν "πλειστηριασμό", προς τα κάτω, αποτιμήσεων!!  Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ....

Μια αποκρατικοποίηση κάθε επτά ημέρες θα πρέπει να υλοποιείται έως το τέλος του έτους προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Η επίτευξη του χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων. Είναι ενδεικτικό ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2011 πρέπει να ολοκληρώνεται μια ιδιωτικοποίηση κάθε πέντε ημέρες. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί 17 σχέδια ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την είσπραξη 3,3 δισ. Μεταξύ των σχεδίων που είναι προγραμματισμένα, περιλαμβάνονται η πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του 55% της ΔΕΠΑ, του 31% του ΔΕΣΦΑ, του 100% του ΟΔΙΕ, του 23,1% του ΟΛΠ, ακόμα και του 0,6% της Alpha Bank και του 1,2% της Εθνικής Τράπεζας.

Μέσα στο 2011 θα πρέπει να έχουν γίνει 23 αποκρατικοποιήσεις και άλλες 18 το 2012. Για φέτος, έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 5 δισ., του χρόνου άλλα 10 δισ., το 2013 7 δισ., το 2014 13 δισ., ενώ για το 2015 έχει τεθεί ως στόχος το ποσό των 15 δισ.

Επαναγορά ομολόγων

Σύμφωνα με την τρόικα, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με ενέχυρα τα μελλοντικά έσοδα του κράτους από διάφορες δραστηριότητες. Τα κεφάλαια που θα δανείζεται θα μεταβιβάζονται στο κράτος, όπως ακριβώς και εκείνα των αποκρατικοποιήσεων και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά ομολόγων.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS