Οι μετοχοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις κρίνονται πρώτα και κύρια με βάση το δημοσιονομικό, οικονομικό αποτέλεσμα. Από την άποψη αυτή, η νέα μετοχοποίηση του ΟΤΕ πρέπει να είναι η χειρότερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.
Κακή συνήθεια
Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποκτήσει την κακή συνήθεια να συνδυάζουν τις μετοχοποιήσεις των σημαντικότερων ΔΕΚΟ, όπως είναι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, με διάφορες δεσμεύσεις έναντι της εκλογικής τους πελατείας, που έχουν πολλαπλάσιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η πρώτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ το 1996 συνδυάστηκε με την κατοχύρωση της μονιμότητας των εργαζομένων, ενώ η μετοχοποίηση που πραγματοποιήθηκε το 2005 οδήγησε σε ένα σκανδαλώδες, από την πλευρά του δημόσιου συμφέροντος, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σχεδόν 5.000 υπαλλήλων.
Η πολιτική διαχείριση των μετοχοποιήσεων έχει εξαιρετικά αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Το ελληνικό Δημόσιο διέθεσε χθες 10% των μετοχών του ΟΤΕ στους επενδυτές της Deutsche Telekom. Οι μετοχές διατέθηκαν σε τιμή χαμηλότερη του 1/3 σε σχέση με την τελευταία μετοχοποίηση του 2008.
Δύο λάθη
Στη μετοχοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε δύο βασικά λάθη. Δεν φρόντισε να προηγηθεί η αλλαγή εργασιακού και ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού καθεστώτος που ισχύει για τους υπαλλήλους του ΟΤΕ, ώστε να ανέβει η τιμή της μετοχής και να περιοριστεί η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον έδειξε βιασύνη, που έφτασε στα όρια του πανικού, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι προσαρμόζεται στις υποδείξεις της τρόικας και τα δίνει όλα για την ικανοποίηση των επενδυτών, ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι η πώληση του 10% του ΟΤΕ (η άμεση και έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου περιορίζεται στο 10%, ενώ το ποσοστό της D.T. αυξάνεται στο 40%) έναντι μόλις 400 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν σκεφτούμε ότι η ετήσια επιδότηση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού ταμείου των εργαζομένων στον ΟΤΕ ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να διαθέσει το 10% ενός στρατηγικής σημασίας οργανισμού για να καλύψει την κρατική επιδότηση του ασφαλιστικού ταμείου για διάστημα μόλις 8 μηνών.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση χαρίζεται λόγω πολιτικής και διαπραγματευτικής αδυναμίας τόσο στους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους του ΟΤΕ όσο και στους Γερμανούς επενδυτές, η μετοχοποίηση βλάπτει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον. Τα ποσά που καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο είναι ελάχιστα και δεν συμβάλλουν στην ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ οι επιβαρύνσεις που έχουν μεταφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά ταμεία παραμένουν τεράστιες και αποδεικνύονται πραγματικά ασήκωτες για την ελληνική οικονομία, που βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση.
Παράδοση αποτυχιών
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν δημιουργήσει μία παράδοση αποτυχιών στις μετοχοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα συνολικά έσοδα από αυτές υπολείπονται των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει έναντι της εκλογικής τους πελατείας για να διευκολυνθούν στους χειρισμούς τους. Η μετοχοποίηση της ΔΕΗ έχει αποδώσει μέχρι σήμερα γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ ξεπερνάει ήδη τα 4 δισ. ευρώ. Ίδια γεύση και στον ΟΤΕ, όπου αρκεί να αναφέρουμε ότι οι 5.000 εργαζόμενοι που πήραν μέρος στην εθελούσια έξοδο του 2005 επιβάρυναν τον ΟΤΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία με ποσά που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Το ρεκόρ αποτυχίας έχει η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, η οποία κόστισε στους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία 1,5 -2 δισ. ευρώ, ενώ τα άμεσα έσοδα του κράτους δεν πρέπει να ξεπέρασαν τα 150-200 εκατομμύρια ευρώ.
Η δημόσια συζήτηση που περιορίζεται σε ένα «ναι» ή «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις είναι σχεδιασμένη για να καλύψει την εξυπηρέτηση οργανωμένων συμφερόντων, αλλά και συγκεκριμένων επενδυτών, από τις ελληνικές κυβερνήσεις σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Του Γιώργου Κύρτσου
ΠΗΓΗ: CITYPRESS
0 σχόλια