Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Προσεχώς: µη κυβέρνηση!"

ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της η κυβέρνηση, τώρα φηµολογείται ότι πάει να γίνει µη κυβέρνηση. Να ανασχηµατιστεί συµπεριλαµβάνοντας στη σύνθεσή της τεχνοκράτες. Πρόσωπα που βρίσκονται εκτός πολιτικής. Ακόµη και παράγοντες πέραν του πολιτικού χώρου που καλύπτει – όπως καλύπτει – το ΠΑΣΟΚ. «Τρελαθήκαµε εντελώς;», που θα έλεγε ο µακαρίτης Φρέντυ Γερµανός. Ενα τέτοιο σχήµα δεν θα είναι κυβέρνηση – θα είναι ∆ιοικητικό Συµβούλιο εταιρείας. Ενα µόρφωµα που δεν θα έχει σχέση µε την πολιτική, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα έχει σχέση κάτι άλλο. Πειραµατισµός, εκ των προτέρων καταδικασµένος να µην οδηγήσει πουθενά.

ΟΙ κυβερνήσεις πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν πολιτικά σχήµατα. Συνεπώς να αποτελούνται από πολιτικά πρόσωπα. Να έχουνσυναίσθηση των παραµέτρων της πολιτικής διά της ζώσας επαφής µε την κοινωνία. Αυτό που πάει να γίνει θα κάνει ακόµη µεγαλύτερο το βασικό µειονέκτηµα της σηµερινής κυβέρνησης: την αδυναµία πολιτικής διαίσθησης των πραγµάτων µέσω της επικοινωνίας µε τον πολίτη. Η ενδεχόµενη αριθµολαγνεία µιας τέτοιας κυβέρνησης µπορεί να γητεύσει την τρόικα, αλλά θα απογοητεύσει περισσότερο τους Ελληνες. Και βασικά δεν θα αλλάξει τίποτε αφού η ασκούµενη πολιτική θα παραµείνει η ίδια. Με την ίδια συνταγή ο καλύτερος µάγειρας βγάζει την ίδια σούπα. Ισως και χειρότερη αν δεν ξέρει τα λεπτά γούστα της πελατείας του.

Ούτε τα εγγενή προβλήµατα του σηµερινού κυβερνητικού σχήµατος θα επιλύσει µια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή όπως αλλιώς θα εµφανιστεί. Π.χ. θα υπάρχει το ίδιο πρόβληµα συντονισµού και η ίδια έλλειψη πολιτικού ενστίκτου – ίσως και µεγαλύτερη. Θα χρειαστεί χρόνος για να καταλάβουν όσοι πάρουν τα χαρτοφυλάκια πού βρίσκονται και πού πατάνε. Χώρια που δεν µπορεί να σταθεί µια κυβέρνηση αν δεν έχει πρόσωπα ικανά να σταθούν στη Βουλή. Να έχουν κοινοβουλευτική πείρα και κυρίως να εµπνέουν την πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση. Γιατί υπάρχουν πάντα το Σύνταγµα και ο Κανονισµός της Βουλής και πρέπει να τηρούνται. Αρα οι υπουργοί πρέπει να έχουν επάρκεια διεκπεραίωσης των θεσµικών τους υποχρεώσεων στο Κοινοβούλιο. Να είναι δηλαδή πρωτίστως πολιτικοί. Γιατί στην πολιτική ισχύει αυτό που έλεγε ο αµερικανός σκιτσογράφος Τζέιµς Θάρµπερ: «Είναι προτιµότερο να ξέρεις κάποιες από τις ερωτήσεις παρά όλες τις απαντήσεις».

Του Γιώργου Λακόπουλου

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS