Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Πωλούνται φτηνά..."

Από την ελληνική χρεοκοπημένη οικονομία υπάρχουν κάποιοι που θησαυρίζουν ή πρόκειται να το κάνουν αυτό σύντομα, από τις αποκρατικοποιήσεις που έρχονται. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους διεθνείς κερδοσκόπους οι οποίοι ποντάροντας στη χρεοκοπία αποκομίζουν τεράστια ποσά.

Ούτε καν στο ιδιαίτερα αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Financial Times» στις 22 του περασμένου Μαΐου, όπου ο αρθρογράφος αποκάλυπτε με εμπεριστατωμένο τρόπο ότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί μέχρι τώρα από την ελληνική κρίση χρέους με περίπου 10 δισ. ευρώ.

Αναφερόμαστε σ' ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο της χθεσινής «Wall Street Journal», το οποίο έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Η Ελλάδα πωλείται φθηνά και η Γερμανία αγοράζει». Στο άρθρο αναφέρονται δύο παραδείγματα, γνωστά σε όλους μας. Το πρώτο αφορά την πώληση του 10% του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom (που ήδη κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο) έναντι μόλις 400 εκατ. ευρώ, όταν το 2008 το 30% του ΟΤΕ πουλήθηκε 4 δισ. ευρώ. Δίκαια η εφημερίδα χαρακτηρίζει αυτή την πώληση «κλοπή».

Το δεύτερο παράδειγμα είναι αυτό της γερμανικής Fraport, η οποία ελέγχει και διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 55% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Και φυσικά δεν είναι μόνο η Γερμανία που προσδοκά φθηνές (στα όρια της κλοπής) εξαγορές ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων. Οι Τσέχοι δείχνουν ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ, οι Γάλλοι για τον Ιππόδρομο κ.ο.κ. Αν δείτε και μερικές ελληνικές επιχειρήσεις ν' αγοράζουν φτηνά πρώην ΔΕΚΟ, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε. Ολα προς πώληση, πρόκειται για μοναδικές ευκαιρίες...

Του Γιάννη Παντελάκη

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=282601

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS