Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Το τέλος του πλησιάζει με... δημόσια διαβούλευση"

ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ πώς ξεκίνησε τη θητεία του πριν από ενάμιση χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου και πού βρίσκεται σήμερα, θα συνειδητοποιήσει ότι περίπου όσο αισθάνονται θύματα της πολιτικής του οι Ελληνες πολίτες άλλο τόσο αισθάνονται θύματα της τακτικής του οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ξεκίνησε με παχιά λόγια περί αξιοκρατίας, ανοιχτής διακυβέρνησης, δημόσιας διαβούλευσης και άλλα τέτοια, που, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 ηχούσαν σαν μουσική στ’ αφτιά όσων τα είχαν πιστέψει, σήμερα πλέον ακούγονται απλώς σαν... γελοιότητες. Από τα ανοιχτά Υπουργικά Συμβούλια και τις δήθεν δημοκρατικές διαδικασίες, οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσγειώθηκαν γρήγορα στη σκληρή παπανδρεϊκή πραγματικότητα. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν από έναν στενό κύκλο συνεργατών, κατά κανόνα μη εκλεγμένων, κάπου ανάμεσα σε Μαξίμου και Καστρί, με τη συμβολή και κάποιων ξένων συμβούλων ή συνομιλητών. Με τούτα και με κείνα, φτάσαμε στο Μνημόνιο, το οποίο πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες και με το «πράσινο φως» προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να διαπραγματεύεται (τρόπος του λέγειν) και να υπογράφει τις επικαιροποιήσεις του.

ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ, τα πράγματα γίνονταν ακόμη χειρότερα. Οι κορυφαίοι υπουργοί δεν ήξεραν καν τι υπογράφει ο τσάρος, καλούνταν όμως να το εφαρμόσουν. Οι βουλευτές δεν ήξεραν τι σχεδιάζει η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη, αλλά καλούνταν να ψηφίσουν. Μέτρα, μέτρα, μέτρα και πάλι μέτρα, χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις, με μόνιμη δικαιολογία ότι δεν γίνεται αλλιώς, γιατί μόνο έτσι θα σωθούμε... Αλλά με τη διαβεβαίωση, κάθε φορά, ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά! Ακόμη και κορυφαίες κινήσεις όπως η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για την αναζήτηση συναίνεσης δεν ήταν σε γνώση των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης - για τους βουλευτές δεν το συζητάμε καν!

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και οι στενοί του συνεργάτες πίστεψαν ότι μέσω της κινδυνολογίας και των συνεχών εκβιασμών θα έλυναν το εσωκομματικό πρόβλημα. Φυσικά, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι γίνεται μέσα στο καζάνι που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Είχε δώσει κάτι δείγματα η Βάσω με τις παρεμβάσεις της, είχε στείλει κάτι μηνύματα ο Μίμης Ανδρουλάκης, είχε ανοίξει το στόμα του ο Φλωρίδης, αλλά από το Μαξίμου δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία. Η νιρβάνα των Γερουλάνων, των Αθανασάκηδων και των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων χαλάει οριστικά με τη χθεσινή επιστολή των 16 βουλευτών που είναι μόνο η αρχή. Δίχως πολιτική πυξίδα, δίχως πολιτική ενότητα και οργανωτική συνοχή, το σύστημα Παπανδρέου καταρρέει με ταχείς ρυθμούς. Και το τέλος θα έρθει με... δημόσια διαβούλευση, ακριβώς όπως είχε προγραμματίσει ο Παπανδρέου το ξεκίνημά του!

Του Γιώργου Κουβαρά

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=23521&catid=7

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS