ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Θα ήταν πιο εύκολο να δεχτεί κανείς ότι η Ευρώπη απλά αδυνατεί να συλλάβει την κρισιμότητα των καιρών και γι' αυτό βαδίζει ασύντακτα Μοιάζει όμως πλέον πιο λογικό να αποδεχτούμε ότι οι δομικές λύσεις αποφεύγονται ακριβώς επειδή κάποιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση κι ως τέτοια αντιμετωπίζεται! Το μετά αυτής της θεώρησης μένει να το δούμε σύντομα, αλλά δεν προοιωνίζεται θετικό, ούτε για εμάς αλλά ούτε για την πορεία της Ευρωζώνης. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...
Για ένα «κούρεμα» της τάξης του 30% έως 50% στο ελληνικό χρέος θα πρέπει να προετοιμαστούν οι ιδιώτες που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.
Το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, τονίζει ότι οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού «κουρέματος», που στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου είχε προσδιοριστεί στο 21%, κυρίως γιατί στο ενδιάμεσο έχουν αυξηθεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, λόγω της βαθύτερης ύφεσης αλλά και των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου προς το Reuters, το επιπλέον κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας θα μοιραστεί μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση στόχος της ευρωζώνης είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να παραμείνει εθελοντική, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλήρους χρεοκοπίας. Προς τούτο εξάλλου πηγές της γερμανικής αλλά και της γαλλικής κυβέρνησης τόνιζαν πως το όποιο «κούρεμα» αποφασιστεί θα οριστεί «σε επίπεδο που θα συνάδει με τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών».
Ακριβώς αυτή είναι και η … ένσταση που εγείρουν στην όλη μεθόδευση αρκετοί αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg. Για την ακρίβεια οι ειδικοί των Barclays Capital, Evolution Securities και Credit Agricole, τονίζουν πως «εφόσον οι προτάσεις των Ευρωπαίων για την αύξηση των απομειώσεων στα ομόλογα ξεπεράσουν το 21% που έχει ήδη συμφωνηθεί, τότε είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS)»! Με δυο λόγια να συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός που τόσο διακαώς προσπαθούν να αποτρέψουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί. (Διαβάστε περισσότερα...)
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=152094
0 σχόλια