ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Θα επαναλάβω ότι κακώς κάποιοι συνδέουν τις αντιδράσεις στο μεγάλο "κούρεμα" με στήριξη των συμφερόντων των τραπεζών. Άλλωστε θα είχε ακολουθηθεί εξαρχής μια τέτοια λύση αν ήταν η καλύτερη για τα κράτη. Οι συνέπειες άμεσες αλλά κυρίως μεσοπρόθεσμα θα είναι πρωτοφανείς τόσο για την οικονομική δραστηριότητα όσο για την εθνική μας κυριαρχία! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...
Aπρόθυμοι να αποδεχθούν ένα μεγαλύτερο κούρεμα στην αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν είναι οι ιδιώτες πιστωτές, δηλώνει ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλλάρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των financial Times.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η επιβολή μεγαλύτερης ζημιάς στους ομολογιούχους θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές σε πώληση κρατικών ομολόγων και άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης, αποσταθεροποιώντας το ενιαίο νόμισμα.
"Δε βλέπουμε κάποιο ισχυρό επιχείρημα υπέρ του ανοίγματος της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Η συμφωνία είναι συμφωνία" υπογραμμίζει ο κ. Νταλλάρα.
Ωστόσο, οι Financial Times σχολιάζουν ότι άλλοι κορυφαίοι τραπεζίτες εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, κάτι που σημαίνει ότι η στάση του κ. Νταλλάρα ίσως αποτελεί διαπραγματευτική τακτική.
Κατά τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοπιστωτικών (IIF) πάντως, η συμφωνία του Ιουλίου έχει τη δυνατότητα να μειώσει το ελληνικό χρέος σημαντικά, από το 155% του ΑΕΠ στο 97% το 2020.
Ζητά να δοθεί χρόνος στη συμφωνία να λειτουργήσει, παράλληλα με τις ελληνικές δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο και για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63457226
0 σχόλια