Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΔΙΕΘΝΗ - Διεθνή - "Έβγαλαν τα μάτια και της Ιρλανδίας!"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Η Ιρλανδία προβλήθηκε αρχικά (2009) ως πρότυπο για τον περιορισμό των μισθών που δεν την έσωσε όμως από τη γενικευμένη κρίση. Τώρα προβάλλεται ως πρότυπο ανάπτυξης αλλά η σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα την βυθίζει σε ύφεση! Οι προοπτικές της είναι σίγουρα καλύτερες από τις δικές μας γιατί η κρίση της ήταν τραπεζική κι όχι δημοσίου χρέους αλλά ένα ακόμα μύθευμα κατέρρευσε! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Σε φούσκα ολκής μετατρέπεται σταδιακά η προσπάθεια ανάκαμψης της ιρλανδικής οικονομίας και κυρίως η σπουδή όλων των Ευρωπαίων ιθυνόντων, πρωτίστως των Γερμανών, να χρησιμοποιήσουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας ως … υπόδειγμα για το πώς πρέπει να αντιδράσει και τι πρέπει να κάνει μια χώρα που βρίσκεται υπό καθεστώς αναδιάταξης και στις … αγκάλες του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών καταδεικνύει το πόσο έξω έχει πέσει ΚΑΙ στην περίπτωση της Ιρλανδίας η «συνταγή ΔΝΤ» και Ευρωπαίων, τα επιτεύγματα της ιρλανδικής οικονομίας αποδεικνύονται «φούσκες», «πυροτεχνήματα», «μαϊμού» επιτυχίες, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς πως ΠΡΙΝ καν εμπλακούν οι εταίροι στη χρηματοδότηση της χώρας, είχαν γίνει αρκετές κινήσεις θωράκισης της οικονομίας και της αγοράς, με πρώτη την κρατικοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών και τη σύσταση «bad bank» για τα τοξικά τους assets.

Η ιρλανδική οικονομία λοιπόν υποχώρησε κατά 2% στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι ανάπτυξης της τάξης του 1,4% που είχε καταγραφεί στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (GNP) ομοίως υποχώρησε κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 4,2% σε ετήσια! (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=165903


Share


Tags: ΔΙΕΘΝΗ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS