Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "«Περίεργες» δηλώσεις Ακερμαν υπέρ του αγγλικού δικαίου στο PSI"

Της Ζέζας Ζήκου

Ο φόβος ενός λαού μήπως χρεοκοπήσει, μολονότι βρίσκεται εντός της Ε.Ε., αποδείχθηκε δικαιολογημένος. Ναι, όσον αφορά την Ελλάδα... Το μεγάλο «κούρεμα» των τοξικών ελληνικών ομολόγων, και με εγγύηση το αγγλικό δίκαιο, ισοδυναμεί με επίσημη πτώχευση. Ουδείς αμφισβητεί πλέον τις προθέσεις τους, ούτε καν τα φαντάσματα της ελληνικής Ιστορίας. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση για να αποτρέψει αυτή τη χαριστική βολή. Θα αφήσει τις επικοινωνιακές ασκήσεις και τις ομηρικές αλληγορίες για να παλέψει με τη Λερναία Υδρα; Θα αποδεχθεί ο λαός την προπαγάνδα πως το μεγάλο «κούρεμα» από τους εταίρους μας και με εγγύηση του βρετανικού νόμου απελευθερώνει την Ελλάδα από τα δεσμά του χρέους;

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, που συμφώνησαν να διαγράψουν μέρος των χρεών της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας διάσωσης, αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των απαιτήσεων κάποιων (!) για εφαρμογή του ελληνικού και όχι του βρετανικού δικαίου. Αυτό αποκάλυψε αργά χθες το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν.

«Οι τράπεζες συμφώνησαν να διαγράψουν το 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, αλλά αν προχωρήσει το ζήτημα περαιτέρω και η συμφωνία εφαρμοστεί βάσει του ελληνικού νόμου, όπως ζητούν κάποιοι (!) παράγοντες, τότε δεν υπάρχει πλέον καμία ασφάλεια... Εξαιτίας του αιτήματος αυτού οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τραπεζίτης μιλώντας σε συνδιάσκεψη στο Βερολίνο. Ως πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance ή IIF), που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών και της επενδυτικής κοινότητος για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI), ο Ακερμαν έχει ασκήσει πιέσεις ώστε η συμφωνία να διέπεται από το βρετανικό δίκαιο.

Στη συνδιάσκεψη ο Ακερμαν αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της δίχως διαγραφή μέρους των χρεών της και χωρίς τη λήψη μέτρων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και την παραγωγή της, ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και να ξαναγίνει βιώσιμο το χρέος της». Και πρόσθεσε ότι «προς την επίτευξη των στόχων αυτών κατατείνουν οι προσπάθειες όλων μας». Εντάξει...

Από τις αξιώσεις Ακερμαν επιβεβαιώνονται οι φόβοι πως «έδωσαν» στην κυβέρνηση Παπαδήμου την έκτη δόση, έτσι ώστε να συμφωνήσει στα όσα έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Η στήλη είχε μεταφέρει τους φόβους πως «η Ελλάδα έχει αποδεχθεί μεγαλύτερο “κούρεμα” του χρέους της, με αντάλλαγμα τη μεταφορά των ομολόγων από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο, το οποίο επιτρέπει την κατάσχεση κρατικής περιουσίας». Το κρίσιμο αυτό σημείο παραμένει θολό μέχρι τώρα. Εσκεμμένα, η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν ξεκαθαρίζει αν μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών τα ελληνικά ομόλογα θα υπόκεινται στο ελληνικό ή στο βρετανικό δίκαιο. Η κυβέρνηση πιθανότατα να οχυρωθεί πίσω από τη φράση της συμφωνίας, που λέει ότι η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική, ανήκει στην Ελλάδα. Αν επικρατήσει το ελληνικό δίκαιο, οι ξένοι δανειστές, που θα είναι και μόνιμοι επιτηρητές, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν εμπράγματες εγγυήσεις αν πάει κάτι στραβά στο πρόγραμμα. Με το βρετανικό δίκαιο όμως, τα collaterals είναι εδώ και είναι στα χέρια των δανειστών. Θα μπορούν, δηλαδή, να διεκδικήσουν ακίνητα ή κρατικές εταιρείες χωρίς να μπλέξουν στον ελληνικό δικαστικό κυκεώνα.

Ο κ. Ακερμαν συνέστησε στους ηγέτες της Ευρωζώνης να ξεκαθαρίσουν ότι το «κούρεμα» 50% για το ελληνικό χρέος, που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, δεν είναι μια λύση που θα εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος. Δήλωσε, πάντως, αισιοδοξία για την ικανότητα της Ιταλίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. «Το χρέος των νοικοκυριών αντιστοιχεί μόνο στο 36% του ΑΕΠ, οπότε πρόκειται για μια ευκατάστατη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Ακερμαν, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομική εξυγίανση. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σήμερα στα 1,9 τρισ. ευρώ. Επίσης, και η εφημερίδα F. T. αποκαλύπτει ότι η Ευρωζώνη ζήτησε από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μια μείωση κατά 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, επικαλούμενη αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_16/12/2011_1297112


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS