Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Φόρος ανικανότητας"

ΑΠΟ πέρσι την άνοιξη μέχρι σήμερα, οι Ελληνες πολίτες υφίστανται συνεχείς επιθέσεις στο εισόδημά τους, είτε με άμεσες περικοπές είτε με έμμεσους φόρους, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε οριακή κατάσταση.
Ο ΕΠΕΙΓΩΝ χαρακτήρας ορισμένων από τα μέτρα και η δικαιολογητική βάση που τα συνόδευσε («να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία») έπεισαν την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να τα υπερψηφίσει και ήδη εφαρμόζονται. Στην πορεία όμως διεφάνη ότι, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών, τα μέτρα δεν θα είχαν τέλος. Κάθε δυο-τρεις μήνες οι διαβεβαιώσεις διαψεύδονταν και έρχονταν νέα μέτρα, ων ουκ έστιν αριθμός.
ΜΕΤΑ την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το καλοκαίρι, οι διαβεβαιώσεις επαναλήφθηκαν. Μέχρι να διαψευστούν προχθές στη Θεσσαλονίκη, με την ανακοίνωση της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα. Το μέτρο δεν ήταν νομοτελειακό ούτε ελήφθη για να διαψευστούν οι κήρυκες και προφήτες της χρεοκοπίας της χώρας, όπως είπαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Ελήφθη γιατί, πολύ απλά, η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της και απέτυχε στη λήψη και εφαρμογή άλλων μέτρων.
ΑΠΕΤΥΧΕ τόσο στην είσπραξη των προϋπολογισθέντων εσόδων όσο και στην περιστολή των κρατικών δαπανών. Αυτές οι δύο αποτυχίες είναι η πηγή του κακού. Από πέρσι μέχρι φέτος εξαγγέλλεται διαρκώς η αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αυτός που υπάρχει σήμερα αδυνατεί να εισπράξει βεβαιωθέντες φόρους προηγούμενων ετών. Πώς θα εντοπίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, για την οποία πολλά, μεγάλα λόγια ακούμε, αλλά ελάχιστα αποτελέσματα βλέπουμε;
ΠΕΡΣΙ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη ΔΕΘ την αναδιοργάνωση αυτών των μηχανισμών. Υστερα από ένα χρόνο απραξίας, φέτος περιορίστηκε να απευθύνει «έκκληση» στους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν τους φόρους τους!
ΤΗΝ απραξία και την ανικανότητα αυτή πληρώνουν ήδη οι φορολογούμενοι, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται με την επιβολή συνεχών φόρων, άμεσων και έμμεσων. Τώρα θα πληρώσουν άλλη μια έκτακτη εισφορά, για τα ακίνητά τους.
Ο ΔΡΟΜΟΣ αυτός είναι αδιέξοδος. Διότι αν, κάθε φορά που ο κρατικός προϋπολογισμός πέφτει έξω και η τρόικα ζητεί ισόποση αναπλήρωση, επιβάλλονται έκτακτοι φόροι, θα εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων -κυρίως των συνεπών- και μπορεί εκείνοι να κηρύξουν «στάση πληρωμών».
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πρέπει να φροντίσει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, αφού αυτή τις έχει υπογράψει. Και δεν δικαιούται να μετακυλίει συνεχώς το κόστος -από δικές της αστοχίες, ολιγωρίες και ανικανότητα- στις πλάτες των φορολογουμένων. Ας κάνει πράξη τα αυτονόητα: να βρει και να φορολογήσει όσους επί χρόνια δεν πληρώνουν τους φόρους τους (ή όσους παρακρατούν, για παράδειγμα, τον ΦΠΑ) και να φρενάρει την κρατική σπατάλη.
ΑΛΛΙΩΣ, η χώρα δεν θα σωθεί και οι συνεπείς φορολογούμενοι θα εξαντληθούν μια ώρα αρχύτερα. Με ανυπολόγιστες αντιδράσεις και συνέπειες. Φτώχεια και χάος θέλει η κυβέρνηση;


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.columns&s=kyrio_arthro&id=309174

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS