Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Πολιτική - "Eurogroup: Η «θανάσιμη μοναξιά» του Ευάγγελου Βενιζέλου"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Η κυβέρνηση "μπλέχτηκε" εξαρχής σε ένα αδιέξοδο δημοσιονομικό πρόγραμμα και ουδέποτε πίστεψε στη μεταρρύθμιση του κράτους και της οικονομίας γι' αυτό και παρέπαιε ανάμεσα σε ακραίες ρυθμίσεις ή συμβιβαστικές αναποτελεσματικές παρεμβάσεις. Τώρα έρχεται να "εισπράξει" τις αρνητικές αποδόσεις του αλλοπρόσαλλου σκεπτικού στο οποίο "επένδυσε"! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

«Θανάσιμη μοναξιά» ένοιωσε ο κ Ευάγγελος Βενιζέλος την Παρασκευή στο Βόρτσλαβ της Πολωνίας, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Eco/Fin. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να πείσει τους ομολόγους του ότι η πρόσφατη αναχώρηση της τρόϊκας από την Αθήνα δεν ήταν παρά ένα ατυχές συμβάν, ο υπουργός Οικονομικών κάποια στιγμή αντελήφθη ότι απευθυνόταν εις ώτα μη ακουόντων. Η δυσπιστία των εταίρων - όχι τόσο έναντι του ιδίου όσο έναντι της χώρας - ήταν προφανής, όπως άλλωστε και η απροθυμία τους να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση υπέρ της Ελλάδας. Ετσι μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο μεν Ελληνας υπουργός ομολόγησε ότι υπάρχει πλέον ένα γενικευμένο κλίμα αμφιβολίας ως προς την ικανότητα της χώρας να υπερβεί την κρίση, οι δε Ευρωπαίοι ιθύνοντες αρκέστηκαν σε διατυπώσεις του τύπου «καλές οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης», ωστόσο «τα πάντα θα κριθούν στην πράξη».

Μια πρώτη αίσθηση των διαθέσεων που επικρατούν στην ευρωζώνη έναντι της Ελλάδας είχε άλλωστε ο κ Ε Βενιζέλος ήδη από την Πέμπτη το βράδυ, οπότε δείπνησε με τον Γερμανό ομόλογό του κ Βολφγκαγκ Σόϊμπλε. Εκεί διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι, με πρώτους τους Γερμανούς, αδιαφορούν για τις καλές ή τις κακές προθέσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και ενδιαφέρονται αποκλειστικώς και μόνο για το αν επιτυγχάνονται πλήρως οι στόχοι του μνημονίου.

Το αρνητικό για την Ελλάδα κλίμα επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Παρασκευής, οπότε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Μαρία Φέκτερ, φθάνοντας στο χώρο της υπουργικής συνόδου, δήλωσε ότι αν η πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι η πλέον δαπανηρή λύση θα μπορούσε να εξεταστεί. Παράλληλα,από φινλανδικής πλευράς, η ομόλογός της κυρία Γιούτα Ουρπιλάϊνεν έθεσε εκ νέου το θέμα των εγγυήσεων που επιζητεί η Φινλανδία για να δανείσει την Ελλάδα.

Όμως αυτό που ανησύχησε περισσότερο τον κ Ε. Βενιζέλο είναι ότι σταδιακώς φαίνεται να εδραιώνεται σε πολλούς Ευρωπαίους η πεποίθηση ότι η Ελλάδα συνιστά μια «ειδική περίπτωση». Την εικόνα αυτή σκιαγράφησαν ο πρόεδρος της ευρωομάδας κ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος κ Ολι Ρεν οι οποίοι συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του Eurogroup δήλωσαν πως η μεν Πορτογαλία και η Ιρλανδία βαδίζουν σταθερά και μεθοδικά στην οδό της οικονομικής εξυγίανσης, ενώ η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=420156


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS