Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS - Blogs - "Στο σφυρί ακίνητα και επιχειρήσεις για 4,6 δισ. ευρώ"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Είναι τουλάχιστον λυπηρό να βλέπεις τη δημόσια περιουσία να δίδεται αντί πινακίου φακής.επειδή επί τόσα χρόνια δεν υπήρξε το πολιτικό θάρρος (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ) να συναινέσει εγκαίρως στην αξιοποίηση ακινήτων ή την πώληση.μετοχών σε εύρωστες εποχές για το χρηματοοικονομικό σύστημα. Διαβάστε το δημοσίευμα...

Οι πιέσεις της τρόικα για προώθηση των αποκρατικοποιήσεων είναι μεγάλες, καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται θέτουν υπό αμφισβήτηση την υλοποίηση του στόχου για είσπραξη 50 δις. ευρώ μέχρι το 2015.

Μάλιστα απαισιόδοξοι φαίνονται και οι ξένοι επενδυτές , όπως αυτό φάνηκε στο roadshow των εισηγμένων στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Την προηγούμενη Τετάρτη στο πλαίσιο και των ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η Διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στο ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Χθες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη και επιπλέον ως μέσο για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει ως το 2015 σε αυτή την φάση άλλα μέχρι το 2011 για να πιάσει τουλάχιστον το στόχο για φέτος. Για αυτό το λόγο το οικονομικό επιτελείο ανέτρεψε το αρχικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για φέτος , βάζοντας στο πλάνο επιχειρήσεις και ακίνητα που μπορούν να αποδώσουν γρηγορότερα και περισσότερα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Στόχος η είσπραξη 4,6 δις. ευρώ μέσα στο 2011. Η ατζέντα συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

- Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ): Πωλείται το ποσοστό του Δημοσίου (35,5%). Τα ΕΛΠΕ κατέχουν αυτή την στιγμή μερίδιο 65% στην Ελληνική αγορά με τζίρο 8,5 δις. ευρώ το 2010 και 500 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη την ίδια χρονιά. Χρηματιστηριακή αξία : 1,83 δισ. ευρώ.

- ΟΠΑΠ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση της άδειας και διάθεση αδειών για νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στόχος: 800 εκατ. ευρώ

- ΔΕΠΑ: Πωλείται το 55% από το 65% που κατέχει το Δημόσιο. Στόχος: 450 εκατ. ευρώ

- Διεθνής Αερολιμένος Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» : Επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Στόχος :300 - 500 εκατ. ευρώ.

- Αξιοποίηση 39 αστικών ακινήτων της ΚΕΔ με την μέθοδο «sale and lease back». Στόχος : Έσοδα έως 1 δις. ευρώ .

ΠΗΓΗ: NEWSCODE.GR
http://www.newscode.gr/oikonomia/story/51529/sto-sfyri-akinhta-kai-epicheirhseis-gia-46-dis-eyrw


Share


Tags: BLOGS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS