Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Ένας πόλεμος χωρίς ελπίδα"

Του Μπάμπη Κούτρα

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη μας προειδοποίησε όσο πιο καθαρά, μπορούσε ότι : «έρχεται ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας και κοινωνική καταστροφή». Όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας δηλώνει πως «είμαστε σε πόλεμο» και «αγωνίζεται» να «υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια» ή «για να εξασφαλισθούν οι μισθοί και οι συντάξεις για τους επόμενους μήνες» είναι φανερό πως χάθηκε κάθε ελπίδα. Η δραματική έκπτωση στους στόχους δείχνει τα αδιέξοδα και μας προετοιμάζει για τα χειρότερα.

Είναι ενδεικτικό πώς ενώ ως τώρα ο κ. Παπανδρέου περίγραφε ως το πιο σημαντικό επίτευγμα της κυβέρνησης του ότι «σώσαμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία», χθες άλλαξε την διατύπωση λέγοντας «προσπαθούμε να σώσουμε την χώρα από την χρεοκοπία».

Ο Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη μου έδωσε την εντύπωση ενός πανικόβλητου πρωθυπουργού, παρά ενός ηγέτη ο οποίος γνωρίζει που οδηγεί στη χώρα, έστω κι αν χρειάζεται να πάρει για μια ακόμη φορά δύσκολες αντιλαϊκές αποφάσεις. Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, πριν και κατά την διάρκεια της ΔΕΘ, ουσιαστικά στοχεύουν να πείσουν την τρόικα ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και να πληρώσουμε τους πιστωτές μας. Υπηρετούν δηλαδή την λογική του μνημονίου που μας οδήγησε ως εδώ, αλλά δεν πρόκειται να φρενάρουν την ύφεση και να μας βγάλουν από την κρίση.

Δεν ξέρω αν τελικά καταφέρουμε να πείσουμε την τρόικα να μας δώσει την 6η δόση (έστω και μετά από καψόνια) αλλά είναι βέβαιο πως η κοινωνία και ασφαλώς η οικονομία δεν αντέχουν άλλο.

Οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού για δεκαοκτώ πήγαν χαμένες. Αν μετά από τόσες περικοπές μισθών και συντάξεων και τόσους φόρους η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε πολύ χειρότερη κατάσταση, κανένας δεν μπορεί να ελπίζει ότι η κατάσταση θα αναστραφεί με τους νέους φόρους στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ.

Είμαι βέβαιος πως ούτε η κυβέρνηση το πιστεύει.

Η τελευταία μπλόφα που επιχείρησε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, γύρισε μπούμερανγκ σε βάρος της. Στα κέντρα αποφάσεων και τον ξένο Τύπο διαμορφώθηκε κλίμα χρεοκοπίας για την Ελλάδα και εξόδου από τη ζώνη του ευρώ που δυσκολεύει τους χειρισμούς και προκαλεί ασφυξία.

Η κυβέρνηση απλώς δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να μπορέσει να εξασφαλίσει την 6η δόση πριν αναγκαστεί να κηρύξει γενική στάση πληρωμών. Και σ΄ αυτές τις μάχες δεν διστάζει να θυσιάσει για μια ακόμη φορά το λαό.


ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=145015


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS